Posted by: etineretcostinesti | August 31, 2008

Oricine poate fi jurnalist?

Vom asista la disparitia presei traditionale in favoarea celei online? Jurnalism online sau jurnalism traditional? Cei care scriu pe bloguri, la radiouri sau televizuni online sunt ziaristi? Acestea sunt intrebarile la care si-au propus sa raspunda participantii la conferinta  “Jurnalism online. Perspective-reglementarea Internetului in Romania ” din cadrul “Scolii Nationale de Jurnalism pentru Tineri”. Responsabili cu lamurirea notiunii de “jurnalism online” au fost cei trei invitati ai intrunirii : prof. univ. dr. Mihai Coman, asist. univ. Horea Mihai Badau, din partea Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii de la Universitatea din Bucuresti  si Augustin Lupu, fost director al postului Radio France Internationale.

Primul care a luat cuvantul a fost domnul Horea Badau, care le-a vorbit celor prezenti  despre “blogosfera”. Acesta a precizat ca blogurile tind sa devina foarte importante pentru domeniul mass-media, insa a apreciat ca nu s-a stabilit inca daca “blogul este jurnalism online sau nu”. Intr-un spirit ironic, dar si critic, pe alocuri,  el a mentionat cativa blogeri din “top ten-ul romanesc”, avand grija sa aminteasca atat punctele slabe cat si ingredientele-cheie pentru construirea unui blog de succes.

In opinia lectorului, “a scrie pe blog este un pas spre presa reala traditionala, deoarece blogurile au devenit o  importanta sursa de informare pentru majoritatea jurnalistilor”. Tocmai din acest motiv, in continuarea discursului, Horea Badau a precizat ca in curand va fi infiintata, conform unei directive a Comisiei Euopene, o organizatie care sa reglementeze Internetul si care va avea “atributii asemanatoare CNA-ului “.

“Blogul reprezinta o modalitate prin care iti poti face o cariera in jurnalism” , a incheiat Horea Badau, care a tinut sa dea un sfat participantilor la discutie: “reteta de succes este sa scrieti in fiecare zi pe blog materialele proprii”.

Augustin Lupu, in calitate de patron al unei firme de suport tehnic pentru radio, a preluat cuvantul prin mentionarea faptului ca “internetul ofera anonimitate utilizatorului”. El a apreciat ca “valoarea unui gand, produs, idee  este testata prin numarul de afisari sau de cititori din fiecare zi”.

In alta ordine de idei, Augustin Lupu a explicat care sunt elementele necesare realizarii unui post de radio online : un server de streaming audio si un player. Intentiile de constituire a unui radio personal au fost spulberate apoi de mentionarea unor mici amanunte : “desi pare simplu, urmeaza partea cea mai importanta : pentru a difuza muzica pe un astfel de post nou creat, trebuie sa platiti dreptul de autor la finalul fiecarei luni. Spre exemplu, eu difuzez  100 de melodii ce apartin unei case de discuri intr-o luna, apoi fac lista si astept sa mi se spuna un pret”, a adaugat Augustin Lupu.

El a concluzionat ca Internetul este o metoda care “iti da posibilitatea de a te face cunoscut fara limite geografice”, ceea ce face diferenta intre jurnalismul online si cel traditional.

Alina Stamati

Andrei Militaru

 


Leave a comment

Categories