Posted by: etineretcostinesti | August 28, 2008

Pe locuri, fiti gata, ANT!

Scoala Nationala de Jurnalism, Costinesti 2008… sau cum e sa te intalnesti cu oameni pasionati de acelasi domeniu si sa inveti prin distractie. Noi, tinerii jurnalisti, ne-am adunat la ultima scoala de vara din acest an, organizata de Autoritatea Nationala pentru Tineret. Ne asteapta workshopuri si conferinte, cu personalitati una si una: Kovacs Peter – presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret, Liviu Dan – Directorul Directiei Programe pentru Tineret, Informare, Cooperare si Parteneriat cu SAT, prof. univ. dr. Mihai Coman – Decanul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti (FJSC) si Cezar Ion – presedinte al Asociatiei Jurnalistilor din Romania. Si asta doar pentru prima zi, propice discursurilor inaugurale.

Primul in centrul atentiei a fost Kovacs Peter, care a tinut sa se distinga de clasa politicienilor printr-un discurs mai scurt, in orice caz, de doua ore. Pentru ca ne-a vazut asa de tineri si de entuziasti, s-a gandit sa ne dea un sfat prietenesc, pe care l-a primit de la consiliera sa de comunicare. Citam: „Sa le spui: Iesiti afara din redactie”. Ne-a mai spus ca trebuie sa mergem pe teren si sa invatam de la oamenii care de dimineata pana seara practica jurnalismul. Si, pentru ca se apropia ora mesei, discutia a ajuns la mancare: „Jurnalistii si politicienii mananca aceeasi paine. Daca nu ar fi politicienii, jurnalistii nu ar avea ce sa scrie, nu ar exista stiri fara politicieni. Daca nu ar fi jurnalistii, politicienii nu ar avea acces la alegatori. Trebuie sa avem un echilibru.” Acesta nu pare, insa, usor de obtinut deoarece relatia este, totusi, una sensibila: „Politicienii sunt sfatuiti sa fie prieteni cu ziaristii, iar jurnalistilor li se preda sa nu se apropie prea tare de politicieni.” Si pentru ca noaptea este un bun sfetnic, Kovacs Peter a stat treaz si s-a gandit la o fraza memorabila. Ne-a si  dezvaluit-o, pe un ton glumet: „Sa spuneti: uite ce am invatat de la Kovacs Peter. Insa nu am gasit nicio astfel de vorba”.

In scurt timp, am aflat cum e sa vorbesti in fata unei sali pline de oameni care te fixeaza curiosi. La invitatia domnului director de programe ANT, Liviu Dan, fiecare dintre noi s-a prezentat in cateva cuvinte.

Dupa ce ne-a ascultat, domnul Mihai Coman, decan al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, ne-a spus ceea ce ne-a interesat cel mai mult: o definitie inedita a jurnalismului, folosind o formula a scriitorului englez Jerome K. Jerome: „jurnalismul inseamna sa spui unor oameni ca Lordul John a murit, cand acestia nici nu stiau ca Lordul John a trait” . Altfel spus, trebuie sa faci in asa fel incat o informatie inutila pentru 99 % din populatie sa devina interesanta. Reteta e simpla: „ Ai doua variante: sa te  documentezi sau sa pui divertisment”. Acestea ar fi ispitele din viata unui jurnalist: succesul facil si celebritatea. Sfatul domnului profesor: „Daca puteti renunta la toate acestea sunteti jurnalisti, daca nu, faceti divertisment. Dar nu va numiti jurnalisti.”

Si, pentru ca este o profesie care se invata prin imbinarea teoriei cu practica, Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii pune foarte mult accent pe latura vocationala: „La Facultatea de Drept, spre exemplu, se scrie teorie inca din Antichitate. FJSC nu face teorie. Ce teorie sa existe intr-un domeniu in care prima carte teoretica a aparut in 1946? FJSC are 50 % activitate practica, care este o componenta esentiala. In acest sens, activitatile aplicative de la aceasta Scoala de Vara sunt in prelungirea actiunilor din cadrul facultatii”.

Ultimul care a luat cuvantul a fost  Cezar Ion, presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Romania: „ de la inceput m-am intrebat de ce aveti toti fete de jurnalisti. Dupa ce v-am ascultat, mi-am dat seama ca avem toti contact cu jurnalismul”. Si pentru ca in sala se aflau si politicieni, el a tinut sa sublinieze ca: „de aici drumurile noastre se cam despart. Politicianul e nevoit prin natura profesiei sa nu fie impartial, sa fie partizanul unei anumite ideologii politice si sa aiba o anumita orientare”.

In opozitie, jurnalistii care respecta cele 3 trei principii esentiale- impartialitatea, echilibrul si acuratetea “vor face fata cu brio meseriei de jurnalist”. In acest context, el a tinut sa precizeze ca tocmai impartialitatea face diferenta dintre jurnalisti si politicieni. Toate acestea nu sunt insa valabile daca jurnalistul nu parcurge etapele esentiale: sa fie mai intai reporter, apoi sa evolueze si sa ajunga sa-si practice meseria cu succes.

Si pentru ca s-a vorbit mult de practica, Liviu Dan le-a lansat celor prezenti o provocare. La sfarsitul fiecarei zile, ANT-ul va premia persoana care a fost cea mai activa si a a pus cele mai multe intrebari. O veti cunoaste si voi intrucat o vom intervieva si publica pe blog.

Bianca Tatarascu

Patricia Labou

Elena Dafina Milea

In curand….si voi!


Responses

  1. […] : E o relatie destul de ciudata, delicata. M-am referit la asta si la deschiderea Scolii de Vara. Politicienii sunt invatati la diferite cursuri si la diferite actiuni- desigur nu la facultate, […]


Leave a comment

Categories